Bits&Chips

TUE start studie naar opwarmen tumoren in mri

7 augustus 2017 

De TU Eindhoven en het Erasmus MC Kanker Instituut starten een studie naar het gebruik van rf-golven om tumoren in het lichaam op te warmen. Daarvoor krijgen ze vijf ton subsidie van NWO en KWF. De partners willen de behandeling integreren met mri om de opwarming nauwkeuriger te lokaliseren en regelen.

Hyperthermie kan als ondersteuning dienen voor de reguliere chemotherapie of bestraling. De tumor wordt hierbij gevoeliger gemaakt voor deze therapieën door hem gedurende een uur op te warmen tot 43 graden. Door de verwarming goed te lokaliseren, zijn er nauwelijks bijwerkingen voor de patiënt. Hiervoor kan mri ingezet worden, aangezien deze beeldvormende techniek ook de temperatuur van weefsel kan bepalen.

De Control-2-Act-studie wordt samen uitgevoerd met de Philips Research, Erasmus-MC-spin-off Sensius, en de Duitse partners Sennewald Medizintechnik. Uniklinik Köln en de Ludwich-Maximillian-University München. Sensius ontving vorige maand nog een investering van drie ton voor zijn hyperthermie-systeem.

Abonneer direct op onze nieuwsbrief

abonneren

Applied optics

31 oktober

Eindhoven

Applied optics

31 oktober

Eindhoven

VHDL Professional

6 november - 8 november

Borne, Overijssel

Bits&Chips Smart Systems

2 november

Eindhoven

Precisiebeurs

15 november - 16 november

Veldhoven

Dutch RF Conference

29 november

Nijmegen