Bits&Chips

Promovendus maakt betere evaluatie softwarearchitectuur mogelijk

Auteur: Nieke Roos
27 juni 2013 

Promovendus Eric Bouwers van de TU Delft heeft een snellere, consistentere en objectievere manier uitgedokterd om te kijken naar geïmplementeerde softwarearchitecturen. De aanpak kan helpen om de kwaliteit van softwaresystemen te verhogen. Bouwers heeft zijn onderzoek uitgevoerd als werknemer van de Amsterdamse Software Improvement Group (Sig). Vrijdag verdedigt hij zijn proefschrift ’Metric-based evaluation of implemented software architectures‘. Zijn promotoren zijn de Delftse hoogleraar software- en computertechnologie Arie van Deursen en Joost Visser, hoofd research bij Sig en bijzonder hoogleraar grote softwaresystemen aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Omdat de softwarearchitectuur in belangrijke mate bepaalt wat er wel en niet mogelijk is met een systeem, is het zaak om regelmatig architectuurevaluaties uit te voeren. Doel hiervan is om de zwakke punten vast te stellen, zodat er een bewuste keuze kan worden gemaakt om deze te accepteren of aan te pakken. Bouwers heeft eerst onderzocht wat er precies moet worden bekeken door bestaande evaluaties te bestuderen en een overzicht te maken van de aspecten waar experts op letten. Voor een herhaalbare toetsing heeft hij vervolgens twee architectuurmetrieken ontworpen, gevalideerd en weer toegepast in de praktijk.

Bouwers heeft een bijzonder traject achter de rug waarin hij werk en onderzoek heeft gecombineerd. ’Het bieden van een promotieomgeving en het sponsoren van promovendi is onderdeel van de researchactiviteiten die Sig uitvoert in samenwerking met hogescholen en universiteiten zoals de VU, de UvA en de HvA. Dat onderzoek is zowel fundamenteel als toegepast‘, aldus Visser. Volgens Sig is deze duale vorm ’een eigentijdse efficiënte oplossing in tijden van besparingen op budgetten voor onderwijs‘. De groep hoopt dat ook andere bedrijven in de IT-sector hierop gaan aansluiten.

Abonneer direct op onze nieuwsbrief

abonneren

Applied optics

22 februari

Eindhoven

Applied optics

22 februari

Eindhoven