Bits&Chips

Passieve optica uit Eindhoven belooft fors snellere draadloze communicatie

17 maart 2017 

Een ontwerp van de TU Eindhoven belooft radicale snelheidsverbeteringen in draadloze communicatie, althans voor de meest gangbare toepassingen binnenshuis. Joanne Oh promoveert vandaag cum laude op een ontwerp om vanuit een centrale zender smalle bundels infrarood licht passief te sturen richting ontvangers.

Het onderzoek is onderdeel van het Browse-project (Beam-steered Reconfigurable Optical-Wireless System for Energy-efficient communication), waar TUE-onderzoeker Ton Koonen in 2012 een ERC Advanced Grant voor ontving. De aanpak beoogt lichtcommunicatie met smalle bundels richting de individuele clients. Licht laat veel hogere overdrachtssnelheden toe dan radiocommunicatie, en door bundels te gebruiken hoeft die capaciteit bovendien niet met andere apparaten gedeeld te worden. Het project mikt er bovendien op om dat relatief goedkoop en energiezuinig te realiseren.

Een mechanische aansturing voor elke bundel in elke zender van het gebouw is daarvoor niet geschikt. Het liefst wordt de sturing vanuit een centrale controller geregeld en zijn de zenders zelf passief. Oh zet daarvoor echelle gratings in, optische roosters die licht reflecteren onder een hoek die afhangt van de golflengte. Door twee roosters haaks op elkaar te plaatsen, is de bundel in twee dimensies te sturen.

Zodoende kan de centrale controller via een glasvezel een lichtsignaal met een specifieke golflengte naar de zender sturen, waarna de passieve optica ervoor zorgt dat deze op de goede plek terecht komt. Oh optimaliseerde het ontwerp om de verliezen te verkleinen, en toonde aan dat daarmee per bundel een overdrachtssnelheid van ruim veertig Gbps te halen valt over een afstand van twee meter.

Het werk richt zich overigens alleen op downlink-communicatie richting client-apparatuur, waar de eisen aan bandbreedte doorgaans het grootst zijn. Voor de uplink mikt het Browse-project wel op radio-communicatie. Die moet ook zorgen voor het lokaliseren van de client-apparatuur in de ruimte.

Abonneer direct op onze nieuwsbrief

abonneren

Applied optics

22 februari

Eindhoven

Applied optics

22 februari

Eindhoven