Bits&Chips

Hét boek over de spannende ontstaansgeschiedenis van ASML

30 mei 2017 

Het Nederlandse bedrijf ASML is uitgegroeid tot absolute wereldleider in de markt voor wafersteppers. Blinde ambitie, bravoure en lef vormen de grondslag voor deze prestatie. ASML’s turbulente route naar succes is nu beschreven door onafhankelijk techniekjournalist René Raaijmakers. Hij sprak daarvoor met ruim honderd mensen binnen en buiten de onderneming, en uit alle lagen van de organisatie.

‘Ik wilde weten hoe een piepkleine firma kon slagen waar grote ondernemingen zoals Philips faalden. Ook wilde ik de verborgen wereld waarin ontwikkelaars en ingenieurs samen complexe systemen ontwikkelen toegankelijk maken voor een groot publiek. Het bijzondere aan dit verhaal is dat alle geïnterviewden niet alleen over hun successen praten, maar ook openhartig vertellen over hun onhebbelijkheden, miscalculaties en fouten. Voor mij is het succes van ASML gebaseerd op openheid en van die openheid heb ik dankbaar gebruik gemaakt bij het schrijven van mijn boek.’

Raaijmakers was al langer van plan dit boek te schrijven, maar begon er pas zeven jaar geleden echt aan. ‘In de voor mij vormende jaren zeventig en tachtig verbleekte het imago van de Nederlandse industrie. Ik zag de hightech weer opbloeien onder leiding van partijen als ASML. Daarom was ik was vooral benieuwd naar de wortels en de oorsprong van ASML's succes. Sindsdien ben ik van de ene verbazing in de andere gevallen. Het bedrijf scheerde in de eerste decennia zo vaak langs de rand van de afgrond dat ik zelfs tijdens het schrijven mijn hart vasthield. Ik ben ontelbare anekdotes en wonderbaarlijke verhalen op het spoor gekomen. Zelfs de medewerkers die ik interviewde en daarna het hele verhaal lazen, zeggen tegen me dat ze ASML weer vanuit een heel nieuw perspectief hebben gezien.’

Technisch-populaire en managementeditie
Het boek over de geschiedenis van ASML verschijnt in twee versies. De technisch-populaire editie heeft als titel De architecten van ASML. Dit verwijst naar de mensen - ingenieurs en managers - die ASML tot grote hoogte brachten. Het boek duikt in de karakters van deze personen en laat zien hoe ASML erin slaagde om een toppositie als wereldmarktleider in de chipmachine-industrie te bevechten. Deze editie van 640 pagina’s is voorzien van foto’s en illustraties en schenkt volop aandacht aan alle technische aspecten. Voor leken met technische interesse is het goed leesbaar. Het boek beslaat de geschiedenis vanaf de jaren zestig, toen de lithografie voor chips bij Philips in ontwikkeling was, tot en met de beursgang van ASML - midden jaren negentig.

De geldmachine – De turbulente jeugd van ASML is de niet-technische versie van De architecten van ASML. De term ‘geldmachine’ in de titel verwijst naar een drukpers voor geld, maar ook naar een verbrandingsoven. In de jaren zeventig bedachten onderzoekers bij het Philips Natuurkundig Laboratorium namelijk de waferstepper, een superieure lithografische technologie. De machine was zo bijzonder, dat het wel een drukpers voor geld leek. Maar in de volgende twee decennia bleek het een geldverslindend monster. Alleen door blinde ambitie, bravoure en lef wist ASML zijn waferstepper tot wereldsucces uit te bouwen. In deze editie van 440 pagina’s leest u hoe ingenieurs en managers dat voor elkaar kregen.

Alle informatie in De geldmachine – De turbulente jeugd van ASML staat ook in De architecten van ASML.Verkoop gestart

Inmiddels is de verkoop gestart op www.techwatchbooks.nl. Beide edities zijn vanaf 15 juni 2017 verkrijgbaar bij boekhandels en via www.bol.com.

Meer informatie en een exclusieve sneakpreview van het voorwoord vindt u op www.asmlboek.nl.

Abonneer direct op onze nieuwsbrief

abonneren