Bits&Chips

Flowbatterij gaat decennialang mee

14 februari 2017 

Een batterij die decennialang meegaat en uitsluitend ongevaarlijke en goedkope materialen bevat: onderzoekers van Harvard University claimen er een te hebben gemaakt. Hun concept werkt op grote schaal, dus in de mobiele telefoon en andere elektronica zal hij niet worden teruggevonden. Maar voor opslag van wind- en zonne-energie lijkt de zogenaamde flowbatterij ideaal.

Een flowbatterij werkt op basis van twee elektrolytoplossingen die ionen uitwisselen via een membraan, waarbij stroom wordt geproduceerd of verbruikt. Er zijn er al vele varianten gemaakt, maar waar de Harvard-versie zich onderscheidt is de exceptionele stabiliteit. Periodiek onderhoud lijkt niet nodig, omdat de batterij slechts een procent capaciteit verliest per duizend laad-ontlaad-cycli. Veel lithiumbatterijen zijn dan al onbruikbaar.

De stabiliteit is te danken aan chemische modificatie van de elektrolyten. Daardoor degraderen ze nauwelijks en lossen ze bovendien beter op in water. De waterige elektrolytoplossing is niet giftig of corrosief. Daardoor kunnen de flowbatterijen rustig in kelders worden geplaatst. En ook belangrijk: er zijn geen dure materialen meer nodig voor de omhulling en het membraan.

Abonneer direct op onze nieuwsbrief

abonneren

Applied optics

22 februari

Eindhoven

Applied optics

22 februari

Eindhoven