Bits&Chips

Bosch start vervanging fab voor autochips

26 september 2007 

Bosch is begonnen met de bouw van een nieuwe waferfab in Reutlingen. De productie is volledig gericht op automotive. Het Duitse bedrijf wil er Asics, ASSP's, analoge schakelingen, powerchips en Mems-onderdelen gaan maken. De chipfabriek, die vorig jaar zomer al is aangekondigd, gaat in 2009 draaien. Bosch investeert er 600 miljoen euro in. Binnen vijf jaar moet de capaciteit op duizend 200 mm plakken per dag liggen. De fab start in 0,35 micron-technologie, maar dat zal volgens de plannen verschuiven naar 0,18 micron.

De productiefaciliteit levert achthonderd banen op, maar daar staat tegenover dat Bosch zijn bestaande productie in Reutlingen-Rommelsbach wil stoppen. Daar maakt Bosch sinds ruim tien jaar IC's voor dieselmotoren op een 150 mm-productielijn. De overstap is een gevolg van Volkswagens beslissing om in zijn dieselmotoren over te stappen van pompinjectie naar common-rail-injectiesystemen. Common-rail is een techniek die de brandstof onder hoge druk in een centrale buis - de common rail - verzamelt. In tegenstelling tot conventionele systemen de injectie hier ontkoppeld van de drukopbouw. Het motormanagementsysteem stuurt de inspuiting elektronisch aan, wat voor een groot regelbereik en aanpassingsvermogen zorgt.

Bosch heeft een eigen Smart Power-proces waarin het circuits voor signaalverwerking op een chip combineert met sterkstroomtransistoren om actuatoren direct aan te kunnen sturen. In Mems claimt Bosch marktleider te zijn. Het produceerde 100 miljoen stuks Memsonderdelen in 2005. Bosch startte ook het bedrijf Sensortec dat zijn Mems-chips moet gaan verkopen in consumententoepassingen als mobiele telefoons, zak- en spelcomputers. Bernd Bohr, directeur van Bosch' divisie voor automotive technologie, verwacht dat de chipmarkt voor automotive jaarlijks 10 procent groeit op de middellange termijn.

Abonneer direct op onze nieuwsbrief

abonneren

Embedded Linux

14 mei - 18 mei

Eindhoven

Embedded Linux

14 mei - 18 mei

Eindhoven